Lekkage vijver door kroosvlinderlarve

Deel dit bericht

kroosvlinder siteLekkage vijver door kroosvlinderlarve.

Soms hoor ik van vijverbezitters dat hun vijver lek is. Deze lekkage kan verschillende mechanische en biologische oorzaken hebben.De mechanische oorzaken zijn vaak wel te verklaren (scherp ijzerdraad van een oud netje, iets scherps uit de ondergrond en dergelijke).
Een biologische oorzaak is bijvoorbeeld de kroosvlinderlarve.

Veel van de biologische oorzaken zijn te herkennen aan de vorm van het lek zelf.
Het lek dat veroorzaakt wordt door de kroosvlinder lijkt op een verticale stippellijn van gaatjes.
De gaatjes zelf zijn 2 a 3 mm in doorsnee maar het aantal gaatjes varieert per inhoud van de vijver; hoe dat komt leg ik uit aan de hand van de leefwijze van de larve.

De kroosvlinder zelf is van 18 tot 24 mm groot en de achter rand van de vleugels heeft zwarte stippen met een blauw hart in de vorm van een stippellijn.
De mannetjes zijn wit en de vrouwtjes hebben een goudbruine tekening.
Het is een nachtvlinder, dus overdag is hij meestal niet te zien bij de vijver.
De larve leeft van kroosblaadjes die hij aaneenplakt tot een zakje.
Om te kunnen verpoppen heeft hij een warme plek dicht onder de oppervlakte van het water nodig.

Omdat de vlinder na verpopping direct boven het water weg moet kunnen komen zoekt de larve voor verpopping een beschut plekje vlak onder de waterlijn waar hij zich invreet in een oppervlak wat een donkere kleur heeft omdat dat sneller opwarmt.
Dat donkere oppervlak is in de natuur vaak modder of veen.
Je raadt het al: in de vijver kan dat ook folie zijn.
De reden dat er een stippellijn aan vraat gaatjes ontstaat is de volgende: als het eerste gaatje gemaakt is gaat de waterspiegel dalen door lekkage en komt de larve dus droog te staan; daar kan hij niet tegen en maakt een tweede gaatje net iets onder de waterlijn etc.
Nu verschilt de tijd tussen het maken van het gaatje en het droog komen van de larve afhankelijk van de inhoud van de vijver, dus hoe kleiner de inhoud van de vijver, hoe meer gaatjes de larve in de diepte maakt.

Dit is best een lastig probleem;  maar dit kun je zoveel mogelijk voorkomen door de insectenlarven te laten opeten door levend voereters zoals windes, zonnebaarzen, steenbaarzen en bij erg grote overlast een gewone Nederlandse baars.
Ook zijn combinaties van deze vissen mogelijk met één voorbehoud: van de baarzen altijd maar één exemplaar per soort in de vijver omdat deze vissen hun eigen jongen niet opeten vanwege de stekels, en er anders in korte tijd in uw vijver een plaag van baarzen ontstaat.

Dit is ook mede een oplossing voor andere insectenoverlast zoals: muggen, schietmottenlarven en knutten.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin