Bruine kikker met 5 poten

Deel dit bericht

kikker met 5 potenkikker met 5 poten
Bruine kikker met 5 poten.

In mijn eigen vijver heb ik dit weekend een kikker gevonden met 3 voorpoten. Dit “foutje” van de natuur komt niet zo vaak voor. Hoe dit mogelijk is zal ik uitleggen.

Amfibieën: de familie waar kikkers, padden en salamanders toe behoren, kunnen bij verlies van een poot een regeneratie proces starten.  In het begin vormen zich blastema cellen op de wond van de verloren poot; dat zijn een soort geheugen cellen voor elk type weefsel waaruit een poot moet bestaan. Kort samengevat gaan deze cellen zich delen in de juiste hoeveelheden en richting om een nieuwe poot op de oude wond te laten ontstaan. In de medische wetenschap is hier veel onderzoek naar gedaan, want stel je voor dat dit vermogen ook bij mensen opgestart zou kunnen worden!!

Maar hoe komt die kikker nou aan een derde voorpoot?

Als de kikker een wondje aan zijn poot heeft zal dat gewoon genezen en heeft hij gewoon 4 poten. Als de poot er helemaal af is zal het regeneratie proces gestart worden. Tussen deze twee situaties zit een grijs gebied, want wanneer is een wond dan zodanig groot dat er een nieuwe poot moet komen? Je kunt je voorstellen dat het lichaam bij grote wonden een beslissing moet nemen: de wond genezen of een nieuwe poot laten groeien. In dit geval was de wond waarschijnlijk zo groot dat het lichaam besloot een nieuwe poot te laten groeien, terwijl de oude er nog was. Je kunt op de foto die gemaakt is van de onderkant zien dat de “schouder” van de kikker gedraaid zit. waarschijnlijk hing de oude poot nog maar aan een paar spieren aan zijn lijf en groeide het kapotte schouder gewricht ook niet helemaal goed aan waardoor beide poten niet goed bruikbaar zijn. De kikker ondersteunde zijn lijf dan ook met de goede poot en zijn samengegroeide “bovenarm”.

Een tweede mogelijke oorzaak voor deze misvorming kan komen van een besmetting met een parasiet genaamd Ribeiroia ondatrae. Dit is een platworm die zijn eieren legt in de darmen van warmbloedige dieren.

Met de ontlasting komen de eieren in het water terecht.  Deze eieren komen uit in het water waar het eerste larvestadium een waterslak binnen dringt. In de slak ontwikkelt het tweede  stadium; deze verlaat de slak weer zonder deze verder tot last te zijn.

Daarna dringen ze amfibie larven binnen (kikkervisjes) waar ze een slapend bestaan leiden tot de kikker volwassen is. De parasiet ontwikkelt zichzelf in de kikker tot een cyste rond de plaats waar de achterpoten van de kikker zitten, waardoor de kikker meerdere extra poten ontwikkelt.

Het doel lijkt de kikker met een kluwen aan poten minder snel te maken waardoor hij een makkelijke prooi wordt voor de reiger en hierin kan de platworm dan weer zijn eieren leggen. Zo is de cirkel weer rond. De misvormingen komen meestal bij de achterpoten voor.

Hiervan is ook een filmpje te zien op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LTEy55ThRFU

Ik kan echter tot nu toe geen meldingen vinden van deze parasiet in Europa. Wel heel leuk om zo’n speling van de natuur in je eigen vijver tegen te komen.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin