Groene laag op de vijver

Deel dit bericht

stuifmeel op waterGroene laag op de vijver.

Door het warme weer van afgelopen tijd, tegelijkertijd gecombineerd met koude nachten, hebben heel veel bomen en struiken hun bloesemknoppen laten groeien tot het stadium van bijna open te knappen.
Nu het weer is omgeslagen naar voor ons mensen iets kouder, zijn juist de nachten minder koud geworden en dat is de reden dat juist nu alle bloesem soorten tegelijk tot bloei komen. En de gevolgen zijn direct te merken; ook voor uw vijver.

Door de toegenomen wind wordt er dan ineens heel veel  stuifmeel rond geblazen. Omdat er intussen geen regen is gevallen blijft het stuifmeel alleen plakken op het enige natte oppervlak dat overblijft: het wateroppervlak. Dit effect is herkenbaar aan de laagdikte verschillen op het wateroppervlak ( de kant waar de wind het meest naar toe staat is het dikst).  Veel vijvers die in een bloesemrijke omgeving liggen hebben dan ook last van een geel of groen vettig water oppervlak, dat bij een beetje zon reden geeft tot algenbloei in deze verstikkende toplaag. Eigenlijk heeft uw vijver last van hooikoorts. Aan deze gele of groene laag op de vijver  is heel goed iets  te doen, maar wat het meest geprobeerd wordt is scheppen met een netje en dat  werkt juist niet. Herkent u dit probleem? Neem contact op en ik help u er vanaf!

Maart 2014