Lekkage folievijver door kokerjuffervraat

Deel dit bericht

kokerjuffer-Optimized

Lekkage folievijver door kokerjuffervraat

 

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag hoe gaatjes in het rubberfolie van de vijver konden ontstaan.

Toen ik ter plekke bij deze vijver ging kijken werd snel duidelijk wat de oorzaak was.

Het betrof een koi vijver met grote keien in de rand met daartussen een paar planten die geen aarde nodig hebben om in te kunnen groeien.

De eigenaar van de vijver rolde wat grote keien aan de kant en liet wat van de gaatjes zien.

Het formaat van alle ronde gaatjes was zo’n beetje 5mm en de randen waren getand, met rondom krasjes in een cirkel van ongeveer 1mm breedte (alsof er steeds van binnen de vijver een puntige vijl doorheen gedrukt was). Kenmerkend was dat alle gaatjes rondom het raakvlak van de stenen met de folie zaten. De boosdoener is in dit geval de larve van de schietmot; ook wel kokerjuffer genoemd.

Het diertje heet zo omdat hij zijn weke achterlijf beschermd door harde materialen uit zijn omgeving (meestal zandkorrels of plantenresten) aan elkaar te plakken met een plakkerige spinrag tot een beschermende koker. Nu gebeurt het ook weleens dat de kokerjuffer die net uit zijn ei is gekropen afzinkt in een vijver zonder bodembedekking of vissen die hem opeten; zoals het zwemgedeelte van een zwemvijver. Als deze larve hier niets anders vindt dan folie, rest hem niks anders dan zijn koker te bouwen van stukjes folie die hij zelf los bijt en hierdoor kunnen gaten ontstaan. In dat geval zullen er kokerjuffers te vinden zijn met een rubberen kokertje!

Het beestje is uitgerust met een soort rasptanden, waarmee hij normaal gesproken alleen eet. Omdat deze larve op het dieet van veel waterbewoners staat, verschuilt hij zich altijd tussen planten of stenen. Tijdens zijn omzwervingen door allerlei kleine ruimtes kan het gebeuren dat zijn koker vastloopt tussen stenen en/of bodem. Als duw en trekwerk niet helpt, gebruikt hij zijn gebit om ruimte te maken. Dit is een manier die in de natuur met zachte bodems vaak werkt, alleen in een folie vijver kan het maken van zo’n ontsnap tunnel lekkage tot gevolg hebben. Het gevolg is dat tot op de hoogte van de gaatjes de vijver leeg loopt.

Er is maar één oplossing voor: plakken en zorgen dat de kokerjuffer een natuurlijke vijand krijgt.