Zuurstofplanten in bossen aanplanten.

Deel dit bericht

Zuurstofplanten in bossen aanplanten.

 

Waarom zuurstofplanten in bossen aanplanten in uw vijver de beste oplossing is.Optimized-20140424_103332

In een natuurlijke vijver zijn zuurstofplanten onmisbaar.

Met zuurstofplanten worden alle planten bedoeld die alleen onder water groeien en hoogstens alleen hun bloeiwijze boven water laten steken.

Zij zorgen namelijk niet alleen voor zuurstof, maar veel belangrijker nog: ze verbruiken de voedingsstoffen die vrij in het water zitten.

Ook haalt de plant hier zijn eigen groeikracht vandaan.

Als u een tekort aan groeiende zuurstofplanten hebt blijven er dus voedingsstoffen over. Dit overschot van voedingsstoffen verhoogt de kans op algengroei, in de vorm van groen water of draad algen. Ik noem met nadruk in de vorige zin GROEIENDE zuurstofplanten; want door bepaalde factoren kan de groei van de zuurstofplanten stoppen terwijl er wel genoeg voedingstoffen zijn, ook dan liggen algen op de loer.

Om te controleren of uw zuurstofplanten nog wel groeien is een simpele controle van de planten voldoende.

Er zijn een paar soorten zuurstofplanten (glanzend fonteinkruid en waterpest) waarvan bekend is dat ze een stof afscheiden die algengroei onderdrukt (allelopatie).

Dit effect is vergelijkbaar met de concurrentiestrijd van schimmels en bacteriën, waarbij schimmels stoffen afscheiden die bacteriegroei remmen.

Dit effect is door de mens gebruikt om deze stoffen uit schimmels te winnen en te gebruiken tegen bacteriën (antibiotica).

De beste tijd om uw zuurstofplanten bestand aan te vullen is mei t/m juli, want dan is de groeikracht van die planten nog voldoende om wortels te vormen die u ervan verzekeren dat de planten het volgende jaar terugkomen, mits de bodem van de vijver niet kaal is.

In de handel en op internet zijn er legio bedrijven die mandjes met zuurstofplanten aanbieden onder het mom van “lekker makkelijk onderhoud: mandjes even opvissen, de bodem schoonzuigen en de mandjes weer terugzetten”.

Deze methode heeft een groot nadeel: na verloop van tijd is de voedingsstof in de mandjes op, en sterven de zuurstofplanten af door gebrek aan wortelvoeding.

Als u denkt: “dan maak ik de bodem toch niet schoon” gebeurt het volgende: de planten vinden na verloop van tijd meer voedingsstoffen buiten de mandjes dan er in. Hierdoor groeien ze alleen nog buiten de manden, en ziet u tussen de planten alle lege manden staan op de bodem.

Als u hier iets aan wilt doen en u gaat proberen de lege manden eruit te vissen, blijkt dat de hele bodem één wortelkluwen is geworden waarin alle manden zitten vast gegroeid.

U koopt dus eigenlijk veel meer materiaal dan nodig is terwijl u er later ook nog eens hinder van ondervindt!

Om deze reden is mijn aanplant methode zodanig dat de zuurstofplanten de ruimte krijgen die ze nodig hebben, en in een later stadium makkelijker te onderhouden zijn.

Er zijn veel aanbieders van zuurstofplanten in geboste vorm, maar die werken vaak met loodjes (giftig) en bosjes die zo klein zijn dat ze alleen voor een aquarium geschikt zijn.

Sommige tuincentra verkopen zuurstofplanten bossen verzwaard met natuursteen strips; het nadeel daarvan is dat deze scherpe hoeken en randen hebben. Ik heb al eens meegemaakt dat de vijver lek raakte op de bodem(!) doordat er tijdens onderhoud in de vijver gelopen moest worden en er ongemerkt zo’n steenstrip door het folie was getrapt. Als een vijver op de bodem lek is, zal hij helemaal leeg moeten om het lek te kunnen plakken, met alle biologisch nadelen van dien! Om deze laatste reden zijn mijn bossen zuurstofplanten verzwaard met niet-scherpe stenen.

In het hoogseizoen staan er vaak op de actiepagina van mijn website aanbiedingen van zuurstofplanten.

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin