Weidebeekjuffer: compliment van de natuur voor de waterkwaliteit

Deel dit bericht

Tijdens mijn bezoek aan een vijver waar ik periodiek onderhoud verricht kwam ik een insect tegen die ik graag even laat zien. Je komt hem niet vaak tegen. In Nederland en België stond dit dier op de rode lijst van ernstig bedreigde en beschermde diersoorten, omdat hij in de jaren negentig snel in aantal afnam.

Het gaat om de beekjuffer en in dit geval om de weidebeekjuffer (Calopteryx Splendens).

Kenmerken

Het tweede deel van zijn Latijnse naam geeft al aan dat dit de mooiste juffersoort is die wij in Europa kunnen tegenkomen. In dit geval gaat het om het mannetje van de soort. Hij onderscheidt zich door zijn helderblauwe metaalglans van het groene minder opvallende vrouwtje. Vooral als hij vliegt vallen de donkerblauwe banden op zijn vleugels op, omdat de “gewone” waterjuffers dit niet hebben. Om dit verschil goed duidelijk te maken: kijk eens op Google afbeeldingen. Dan ziet u ook foto’s van het dier met gespreide vleugels.

Verder kan ik nog een hele verhandeling aan wetenswaardigheden opsommen. Er staat echter op Wikipedia en Libellennet een uitgebreide beschrijving van wat er allemaal over dit dier te vertellen valt.

Ik had op deze zonnige dag het geluk dat deze vijver helemaal voldeed aan de leefomstandigheden die dit dier nodig heeft. Namelijk: helder, langzaam stromend, zuurstofrijk water en goed beplant.

Wat een mooi beroep heb ik toch!