Draadalgen in september

Deel dit bericht

draadalgen

Draadalgen in september

Normaal gesproken is de maand september koeler en zijn er minder zonuren dan in de maand augustus.

Deze septembermaand van 2014 groeit het draadalg (draadwieren) sneller dan andere jaren.

De oorzaak ligt in het feit dat heel veel moerasplanten en zuurstofplanten door de natte en donkere maand augustus van dit jaar in min of meer “ herfststand” zijn overgegaan. Hierdoor wordt de groeikracht van de planten minder en sterven een aantal planten al voor een deel af.

Nu in september de zonuren en de temperaturen ineens weer omhoog gaan richting augustus waarden, worden de voedingsstoffen die afgelopen tijd niet zijn opgenomen door de waterplanten en zuurstofplanten een broedplaats voor draadalgen. Het hierboven genoemde afsterven versterkt dit effect.

Niet alleen ondiep water wordt overwoekerd omdat het vele zonlicht daar voor hoge temperaturen zorgt (broei), maar ook veel toppen van zuurstofplanten die horizontaal langs de wateroppervlakte liggen vormen een ondiepe voedselrijke broedplaats voor deze draad of slijm algen.

Omdat het dit jaar een ongebruikelijke situatie is voor september, word ik overspoeld met vragen van klanten die zich zorgen maken over deze ontwikkeling.

Het beste wat u kunt doen is de draadalgen wegnemen uit het vijvermilieu omdat je dan simpelweg voedingstoffen uit het systeem verwijdert. Als daarbij delen van planten afgeknipt moeten worden levert dat alleen maar meer winst op met de naderende winter in het vooruitzicht.

Daarnaast zijn er ook moerasplanten die heel snel reageren op juist deze veranderde omstandigheden en bijna de groeikracht van draadalgen evenaren. Niet elke moerasplant reageert zo, maar enkele soorten lenen zich hier uitstekend voor.

Deze kan ik voor u bijplaatsen om in toekomstige broeiperiodes alvast geworteld in uw vijver aanwezig te zijn.

Op deze manier worden de nieuw vrijkomende voedingsstoffen op een goede manier opgevangen en nemen deze planten ook nog het licht weg voor de mogelijke algen groei.

Herkent u dit probleem en wilt u de juiste planten in uw vijver toegevoegd hebben? Neem dan contact op en ik kom u helpen.